In 2016 zijn we begonnen met het houden van varkens. We willen dit graag op een manier doen die het meest recht doet aan de levenswijze die bij het dier past. Een vrij leven buiten, gezond en gevarieerd voedsel.
We begonnen met het Hongaarse Wolvarken ook wel Mangalitsa genoemd. Door de jaren hebben we die gekruisd met een Deense Duroc en zit er een klein beetje Kune Kune bloed in. We hebben nu een varken wat zeer goed gewend is om het hele jaar door buiten te zijn. We hebben het hele proces van geboorte tot slacht in eigen hand. We weten precies wat er met de varkens gebeurd en welk voer ze krijgen.
De zeugen van de Houtwiel werpen ieder jaar elk 1 nest, de biggetjes worden binnen geboren en blijven 8 tot 10 weken bij de moeder. Daarna is de zeug dat gelebber aan haar spenen ook wel zat. Het is tijd voor zelfstandigheid. Ze krijgen een eigen stuk grond toegewezen waar ze op verblijven en heerlijk kunnen wroeten of genieten van een uitgebreid modderbad.
De varkens van de Houtwiel doen zich te goed aan wortels en knollen of resten van tuinonderhoud en oogst. We streven naar 100 % circulair voedsel wat bestaat uit reststromen. We voeren ze bij met producten die we inkopen bij boeren in de directe omgeving, dit zijn oa. diverse granen, aardappelen en voerbieten. Ook organiseren we jaarlijks een inzamelingsactie voor valfruit en eikels. We voeren geen gemanipuleerde voeders omdat we denken dat die niet goed zijn voor mens en dier. Bovendien worden sommige voeders over de hele wereld verscheept wat de duurzaamheid niet ten goede komt.
Als ze de leeftijd van ca 12 maanden bereiken zijn ze kunnen ze geslacht worden. We vinden het belangrijk dat ook het laatste deel van het varkensleven goed verloopt. De voorbereiding begint vaak al op zaterdag waarna ze op maandag met eigen vervoer naar het slachthuis gebracht worden. Menno Hoekstra Slachterij Dokkum / Anjum staat garant voor een zorgvuldige, transparante en vakkundige werkwijze. Het varken van de Houtwiel is een slow-food product. Het heeft een jaar nodig om slachtrijp te worden. In de traditionele industrie is dit ca 5 a 6 maanden. Omdat het varken ouder
wordt ligt de prijs van het vlees hoger dan de zogenaamde kiloknallers maar je krijgt er een bijzonder stukje vlees voor terug met de smaak van vroeger. We bieden voor een goede prijs een exclusief stukje vlees.
Omdat de varkens de hele dag buiten bezig zijn, veel beweging krijgen wordt het vlees roder en steviger. Het vlees bevat intramusculair vet dat betekend dat
er adertjes met vet door het vlees lopen die wegsmelten tijdens het bakken. Het resultaat is dat je een heerlijk ouderwets stukje mals vlees op je bord krijgt met de smaak van vroeger op een eerlijke manier geproduceerd.