Dieren op Hoeve de Houtwiel

Onze dieren hebben veel leefruimte

Varkens

Grote stallen en veel leefruimte buiten

In 2016 zijn we begonnen met het houden van varkens. We willen dit graag op een manier doen die het meest recht doet aan de levenswijze die bij het dier past. Een vrij leven buiten, gezond en gevarieerd voedsel.  We begonnen met het Hongaarse Wolvarken ook wel Mangalitsa genoemd. Door de jaren hebben we die gekruisd met een Deense Duroc en zit er een klein beetje Kune Kune bloed in. We hebben nu een varken wat zeer goed gewend is om het hele jaar door buiten te zijn.

Lees meer

Kippen

Lekker buiten scharrelen

Kippen zijn voor ons als kleine natuurlijke zelfvoorziener een dankbaar maar ook een nuttig dier. Ze helpen ons van een hoop restjes af en als dank verassen ze ons weer met heerlijke eieren. We hebben op ons erf een deel geschikt gemaakt om de kippen lekker de ruimte te geven om buiten te scharrelen. Ook de kippen krijgen van ons geen gemanipuleerd voedsel maar reststromen en ingekocht voer van boeren uit de directe omgeving. Op dit moment verkopen we de eieren we streven naar de mogelijkheid om ook het kippenvlees te kunnen verkopen. De kippen die wij houden zijn de zogenaamde dubbel doel kippen, dus zowel voor de eieren als voor het vlees. Het vlees van onze kippen is wat rijper en heeft veel meer smaak de kleur is meer roze dan wit.

Dexter runderen

Melkkoe of als vleeskoe

Dexter koeien komen van oorsprong uit Ierland waar ene meneer Dexter rond 1750 begon met het fokken van de kleine koe. Rond 1960 kwamen de eerste Dexters in Nederland. Er zijn ruim tweehonderd Dexter koeien opgenomen in het stamboek van de vereniging Holland Dexter. Behalve bij particulieren, lopen ze ook in natuurgebieden. Ze kunnen dienen als melkkoe of als vleeskoe, maar ook voor de begrazing van bos en grasland. Dexters zijn winterhard en kunnen goed uit de voeten op wat meer drassig terrein.

Help ook mee op Hoeve de Houtwiel

Wil je ook meehelpen op Hoeve de Houtwiel? Dan komen wij graag met je in contact.

Contact